Emprime baskı, çok eski bir sanat biçimidir. Emprime baskı tekniğinin çok erken bir versiyonuna ilk olarak Çin’de MS 950 civarında, kumaş üzerine desen basma yöntemi olarak öncülük edildi.
Emprime baskı tasarımı, basılı bir tasarım oluşturmak için mürekkebi şablona sahip bir örgü elekten geçirme işlemidir. Bu, bir dizi farklı endüstride kullanılan popüler bir tekniktir, bu nedenle bugün terimi daha önce hiç duymamış olsanız bile, bir noktada farkında bile olmadan serigrafiye sahip bir ürünle karşılaşmışsınızdır. Hatta bazen eprime baskı, serigrafi veya serigraf baskı olarak adlandırılır, ancak bu isimlerin tümü aynı temel yöntemi ifade eder.
Emprime baskı ile tuvaller, posterler ve sanat eserleri oluşturmak mümkündür, aynı zamanda emprime baskı yöntemi, kumaşları ve tekstilleri basmak için de kullanılabilir, bu nedenle her türlü özel giysi ve ürünü oluşturmak için harikadır.
Bu baskı işlemi, bazen ‘ipek eleme’ veya ‘ipek serigrafi’ olarak adlandırılır ve gerçek baskı işlemi her zaman oldukça benzer olsa da, şablonun oluşturulma şekli kullanılan malzemelere bağlı olarak değişebilir. Serigrafi baskıda kullanılan en tipik yüzeyler kağıt ve kumaş olsa da metal, plastik, cam ve ahşap gibi çok fazla çeşidin üzerine de baskı yapmak mümkündür. Ekranın istenen alanlarını kaplamak için maskeleme bandı veya vinil kullanmak mümkünken başka bir seçenekte ise tutkal veya cila gibi ‘ekran engelleyiciler’ kullanarak şablonu ağ üzerine boyamak mümkündür.
Başka bir kullanım alanında ise bir fotoğrafa benzer şekilde geliştirilen bir şablon oluşturmak için ışığa duyarlı bir emülsiyon kullanmak mümkündür. Görülen şu ki emprime baskı günümüzde her alanda yaygın kullanılır.
Emprime baskı tekniği kullanılarak yapılan tasarımlar, bir veya birkaç mürekkep tonu kullanarak yapılabilir. Çok renkli ürünlerde, renkler her mürekkep için ayrı şablonlar kullanılarak ayrı katmanlar halinde uygulanmalıdır. Bu baskı aşamasının yöntemleri vardır, ancak hepsi aynı temel tekniği içerir. Baskı biçimi, özel bir şablon oluşturmak için özel bir ışığa duyarlı emülsiyon kullanır; bu durum: karmaşık şablonlar yapmak için kullanılabileceğinden, ticari baskının en popüler türü olma eğilimindedir. Emprime baskı mekanizması nasıl çalışır?
En temel emprime baskı yöntemi, bir örgü ekran üzerinde bir şablon yapmayı içerecektir. Birçok farklı yöntemi vardır ancak genellikle benzer aşamalardan geçerler. Örneğin bir aşamayı açıklayalım: ürünün baskısını seçtiğiniz malzemenin yüzeyinde oluşturmak için boya veya mürekkebi bu şablondan geçirmelisiniz. Bu süreçte yer alan en değiştirilebilir faktörlerden biri, kullanılabilecek çeşitli şablonlama teknikleridir. Bu nedenle, gerçek baskı süreci büyük ölçüde aynı kalsa da, şablonu oluşturmanın birçok yolu vardır. Bununla birlikte, çok renkli bir tasarımda, her bir rengi ayrı bir şablonla uygulamak gerekir.
Emprime baskı günümüzde neden bu kadar popüler?: Popüler ve kullanışlı bir teknik olmasının birçok nedeni vardır, ancak bunların en çekici olanı, kullanılabilecek kapsamlı renk seçeneklerinden gelir. Daha koyu kumaşlarda da etkilidir. Bunun yanı sıra, yazıcı bir tasarımı birçok kez hızlı bir şekilde yeniden üretebilir. Bir şablon aynı zamanda bir tasarımı tekrar tekrar kopyalamak için de kullanılabildiğinden, toplu giysiler ve aksesuarlar oluşturmak için idealdir. Tek başına dijital baskı ile karşılaştırıldığında, profesyonel bir baskı şirketi çok daha yoğun bir renklendirme elde edebilecektir. Daha koyu renkli kumaşlara baskı yapmak isteyenler için idealdir. Ahşap, cam, kumaş ve plastik gibi birçok materyalin üzerine baskı yapmanızı sağlayan çok yönlü bir işlemdir. Bir şablon art arda birçok kez kullanılabildiğinden, toplu siparişler için harika bir baskı işlemidir.Bununla birlikte, genel olarak sürecin karmaşıklığı nedeniyle, bir tasarımda kullanılabilecek renk sayısında sınırlamalar vardır.
- Varak Baskı
- Flok Baskı
- Rotasyon Baskı
- Dijital Baskı
- Embos Baskı
- Dewdrop Baskı